sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Masku Maraton 2013

Kisakausi käyntiin Maskun maratonilla.  Juoksin viime vuonna Maskussa ensimmäisen täysmatkani ja silloin se oli aika hirveää. Nyt lähdin sekä avaamaan kautta, parantelemaan ennätystä että karistamaan Masku-peikkoa harteiltani. Reitillä on kaksi aika pahaa nousua, joten kun nuo joutuu nousemaan yhteensä kahdeksan kertaa, alkaa jalka väistämättä painaa jossain vaiheessa.  Viime vuonna hyydyin totaalisesti noihin mäkiin viimeisellä kierroksella, mutta nyt olin kokeneempi ja paremmin valmistautunut ja paremmassa kunnossa.

Olin alunperin ajatellut, että käyn avaamassa kauden ja tyydyn johonkin 3.30 alitukseen, eli ei ollut tarkoituskaan olla ennätysjahdissa. Kisan lähestyessä kunto vaikutti kuitenkin hyvältä ja tein tavoiteasettelun uusiksi. Nykyisen ennätyksen ollessa 3.23.30, tavoitteet menevät näin:

<3.25 Minimi
<3.20 Realistinen
<3.15 Optimistinen

Sääennuste lupasi hyvää. Noin +8 astetta, ~2m/s tuulta ja auringonpaistetta. Täydellinen sää siis. Päätin etukäteen, että pyrin juoksemaan mahdollisimman tasaisen juoksun, mielellään tietysti negatiivisen splitin (=jälkimmäinen puolikas kovempaa), mutta itselleni tasavauhtinen sopii paremmin. Päätin pyrkiä n. 49 minuutin kierrosaikoihin.
Puolikkaan ja kokonaisen startti oli yhtä aikaa, mikä on jees, koska silloin löytyy vetoapua ainakin puoleen matkaan asti. Maskussa kokonaisen juoksi about 100 ihmistä, joten jälkimmäisille kierroksille ei välttämättä samanvauhtista seuraa löydy.  

Juoksu lähti hyvin käyntiin. Jalat toimi alusta asti ja nakuttelin suunnilleen 4:40min/km menemään. Ensimmäisen kierroksen splitti oli 49.14 ja totesin samantien, että 3.15 ei ainakaan tule alittumaan. Toinen kierros meni aika tarkkaan samaan aikaan (2. ja 3. kierroksen Garmin datassa on pientä heittoa, sillä muistin ottaa spilitin vasta about 100m maalin jälkeen). Puolimatkan jälkeen edessä näkyi muutaman juoksijan porukka, jonka päätin juosta kiinni, jotta ei tarvitsisi ihan yksin juosta. Jalat tuntuivat edelleen hyviltä ja juoksu rullasi. Kolmas kierros meni samaan 49 minuutin tuntumaan ja tässä vaiheessa olin jo suht voitonriemuinen, sillä kroppa tuntui hyvältä, eikä mistään 30km muurista ollut tietoakaan. Lähdin viimeiselle mitään säästelemättä ja tuntui, että olisin mennyt kovempaakin kuin mitä lopulta menin. Toki väsymys alkoi painaa ja söi vauhtia, mutta fiilis oli edelleen korkealla. Jälkimmäinen isoista nousuista oli n. 38km kohdalla ja sen jälkeen loppumatka on suht tasaista ja alamäkeä. Päätin ladata kaikki peliin ja pystyin juoksemaan loppumatkan n. 4.30-4.35min/km, mikä oli aika hyvin. Olin juossut viimeisen kierroksen hiukan varttuneempien herrasmiesten seurassa, mutta n. 2km ennen maalia näköpiirin tuli nuorempi kaveri, jonka arvelin juoksevan samassa sarjassa itseni kanssa. Päätin poimia vielä yhden sijoituksen ja menin heittämällä kaverista ohi. Sitten viimeiset kaarrokset maalialueelle ja avot. 3.17.13. Laatta meinasi lentää maalissa, eli kaikki tuli annettua, mutta kyllä tuohon tulokseen saa erinomaisen tyytyväinen olla.

Ennätys parani melkein 6 minuuttia vaativalla reitillä ja tuo viimeisten kilometrien ohituskin kannatti, sillä sijoitus oli yleisen sarjan 2. Ykkönen juoksi 2.50, joten sen suhteen ei kisailua juuri ollut. Olen tyytyväinen, kaikkeen.


Petteri paranteli Maskussa omaa ennätystään vaatimattomat parikymmentä minuuttia ja juoksi yleisen sarjan kuudenneksi, joten onnittelut sinnekin.
Nike Zoom Elite
The Weapon of Choice: Nike Zoom Elite.  Edellisen maran jälkeen päätiin, että seuraavan juoksen vähemmän vaimennetulla ja kevyemmällä kengällä. Tykkään Adidaksen Adizero-sarjasta, mutta niiden lesti on sen verran kapea, että pitkän matkan kenkää en sieltä löydä. Maratonille kaipaan kenkään vähän väljyyttä ja turpoamisvaraa jalalle.Siirryin siis katselemaan Nikeja, sillä muita merkkejä en asfalttikengissä suosi. Lueskelin arvosteluja ja ZoomElitea kehuttiin vuolaasti kaikkialla. Ostin siis ne. Hyvin toimii. Vaimennusta on edelleen aika tuhdisti, mutta on tuo kuitenkin reilusti keposempi kenkä kuin Vomero. Näillä mennään nyt ainakin tämän kauden marat ja pitkät lenkit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti