sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Vuosi 2016 lukuina

Vuosi vaihtui ja vuoden 2016 tilastot ovat välittömästi saatavilla.

Vuonna 2015 päädyin n. 450 harjoitustunnin vuosisaldoon ja tuolloin arvelin, että määrää ei ole tarvetta eikä mahdollista tuosta juurikaan kasvattaa.  Mitenkään tarkoitushakuisesti kovempiin määriin en siis pyrkinyt, mutta tuli niitä tunteja silti melkein 50 enempi kuin 2015.  Olettaisin, että tuo määränlisäys on muodostunut siitä, että puskin koko vuoden tasaisesti 8-10 tunnin viikkotahdilla ja tuohon päälle kun huomioidaan pitkät kisat ja kovemmat määräviikot (12-14h), niin sieltä se 50 tunnin lisäys muodostuu kuin itsestään.

Kokonaissaldo
Harjoituskertojen määrässäkin on iso lisäys, mutta se selittyy sillä, että tein säännöllisesti perusviikoilla 1-2 tuplapäivää, joten vaikka viikossa on aina vähintään yksi täyslepopäivä, kertyy normaaleilla harjoitusviikoilla kertoja silti 6-8.

Juoksu
Juoksua tuli reilut 100km vähemmän kuin 2015, mutta tämä selittyy akillesvammalla, joka johti siihen, että syys-, marras- ja joulukuussa juoksin yhteensä vain 200km.  Elokuun lopussa olin vielä noin 3000km vuositahdissa, mutta se "tavoite" meni juoksutauon myötä sivusuun. Juoksut siirtyivät vuoden mittaan yhä tukevammin polun puolelle ja kokonaissaldosta polkujuoksua oli 138h ja 1200km.

Pyöräily
Jos juoksut jäivätkin vähemmälle, niin se korvattiin pyöräilyllä. Fillarointia tuli vuoteen 2015 verrattuna suunnilleen 20 lenkkiä, 50 tuntia ja 1200km enemmän.  Tämä johtuu toki pitkälti siitä, että en pystynyt juoksemaan, mutta samapa tuo.  Lenkkien määrää lisäsi toki myös loppukesästä hankittu cyclocrossari, jolla jaksoi polkea hiekkateitä ja maantienlaitaa vielä maantiepyöräkauden päätyttyäkin.

Loput harjoittelut onkin sitten pääasiassa crossfitia ja muuta jumppaa. Voimaharjoittelu pysyi suhteellisen säännöllisesti mukana koko kauden ajan, eikä kesälläkään tullut mitään kuukausien täystaukoa, joten tästä säännöllisyydestä johtuen myös jumppakertojen määrä lisääntyi vuoden mittaan.  Kuten jo kohta 15 vuotta, niin myös tänä vuonna pitää huomioda tilastoimattomat pyöräilyt, jotka kertyvät työmatkoista ja muusta hyötyajosta.  Tämä määrä on se suht vakio 100+ tuntia ja 2200-2500km.

Ihan hyvät luvut siis kaikenkaikkiaan.  Alkuvuodesta juoksin paljon ja lisäsin määriä koko ajan kohti kesää mentäessä. Kesällä kisattiin, lomailtiin ja palauduttiin, jolloin määrät luonnollisesti putosivat ja syksy menikin sitten pääasiassa jumppaillessa ja pyöräillessä.  Oman harjoitusfilosofiani vastaisesti aloin loppukeväästä ajautua määräharjoittelun puolelle, vaikka aina olen (ainakin ajatuksen tasolla) pyrkinyt panostamaan laatuun ja monipuolisuuteen määrän sijasta.  Ainakin nyt alkuvuodesta paluu selkeästi pienempiin juoksumääriin on välttämätön, sillä jalka ei vieläkään kestä "normaaleja" määriä juoksua. Näin ollen tavoitteena olisi tehdä muutama avainharjoitus viikossa juoksemalla ja peruskuntomättö sitten fillarin kanssa.  Muutenkin olen taipuvainen seuraamaan viikkottaisia ja kuukausittaisia harjoitusmääriä hiukan liian määräkeskeisesti, mikä helposti johtaa siihen, että harjoitellaan harjoittelemisen vuoksi.  Tämänkin suhteen pitä saada oma pää käännettyä, sillä kliseisesti sanottuna "vähemmän on joskus enemmän" ja tähän on nyt pakko kiinnittää huomiota, kun kroppa ei kerran aiemman kaltaisia juoksumääriä kestä.  Kilpailulliset tavoitteet ovat kaudelle 2017 kovanlaisia, joten kyllä tässä jatkossakin treenaamaan joutuu.

Mitään määrätavoitteita en aio tulevalle vuodelle asettaa, vaan koitan lähestyä harjoittelua hiukan pienempinä kokonaisuuksina ja kisoihin tähdäten.  Loppusaldoksi kertyy sitten se, mikä kertyy, eikä sillä sinänsä ole merkitystä, jos kisat ovat onnistuneet, mies on pysynyt ehjänä ja hauskaa on ollut.

Näillä kauteen 2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti