lauantai 22. syyskuuta 2012

Ruisrääkki 2012

Ruissalossa piti lähteä pitkästä aikaa hankkimaan virallista tulosta 1/2-maratonillekin. Edellisen kerran olen juossut puolikkaan 2008 Ruissalossa ja silloin aika oli tuolloiseen juoksukuntoon nähden tyydyttävä 1.45.  Sittemmin olen panostanut pelkästään pyöräilyyn ja ennen tätä kautta juoksuhommat ovat olleet täysin jäissä.  Etukäteen puolikaan juokseminen ahdisti huomattavan paljon, sillä tämä on mun mielestä erittäin epämiellyttävä matka. Juostavaa on kuitenkin suht paljon, mutta silti pitäisi koko matka juosta kovaa ja oman mukavuusalueen yläpuolella.

Sääennuste lupasi siis sadetta koko lauantaiksi ja olinkin jo salaa mielissäni siitä, että onpahan ainakin joku pätevä tekosyy sille, mikäli useaan kertaan ääneenkin ilmoitettu aikatavoite 1.35 ei toteutuisi.  Sää kuitenkin kirkastui, eikä tekosyille ollut sijaa, joten pakko oli juosta parhaansa mukaan.  Olin tehnyt suhteellisin huolellista tutkimusta omien sykerajojeni suhteen ja arvelin, että pystyisin jotakuinkin tuohon 1.35-loppuajan vaatimaan 4:30min/km vauhtiin. Kysymys oli vain siitä, pystyisinkö pitämään vauhdin koko matkan, vai tulisiko noutaja 15km jälkeen.

Lähtöviivalle asetuttiin Janin kanssa ja yhdessä lähdettiin juoksemaan aika tasatahtiin. Ekat 15km menivät kaikki alle 4:30 min/km vauhtia ja tuossa vaiheessa olinkin melko varma, että selviän tavoiteajassa maaliin, kunhan ei vaan krampit iske. 15km paikkeilla Jani alkoi kiristämään vauhtia ja meikäläinen vastaavasti hiukan hidastumaan, joten Jani meni menojaan. Närästihän se, mutta päätin antaa periksi keskinäisen kilpailun suhteen (sillä ainahan sellaista on, vaikka ei ääneen sanottaisikaan) ja keskittyä henkilökohtaiseen suoritukseen.  16km tienoilla reitti kääntyi kohti Kuuvannokkaa ja tuo pätkä on pelkkää loivaa ylä- ja alamäkeä. Tässä vaiheessa kilometrivauhditkin tipahtivat ensimmäisen kerran yli 4:30 min/km, mutta laskeskelin, että loppumatkalla on varaa hyytyä melkein 5:00 min/km vauhtiin ja silti aikatavoite täyttyy.

Kuuvannokasta selvittiin ja viimeiselle kilometrille löytyi vielä hiukan paukkuja kiristää vauhti takaisin alle tavoitteen. Varsinaisesta loppukiristä ei voida puhua, sillä sellaiseen ei jalat riittäneet, mutta suht hyvävoimaisena pääsin maaliin ajassa 1.33.42.  Jani voitti siis meikäläisen noin kahdella ja puolella minuutilla, joten näin jälkikäteen on hyvä todeta, että onneksi en lähtenyt yrittämäänkään siihen vauhtiin, sillä en olisi pystynyt. Sijoitus yleisessä sarjassa 35.

Kaikenkaikkiaan olen suoritukseen erittäin tyytyväinen.  Mittaridata paljastaa, että juoksin kaikki kilometrit (paitsi 16-20) alle 4:30 min/km ja sykkeet pysyivät kurissa koko matkan.  Mulla on sen verran hidaskierroksinen dieselkone, että omalle kunnolleni/juoksutyylilleni ei vauhdin kiristäminen tai loppukiri sovellu. Lähdenkin aina alusta asti tavoitevauhdilla liikkeelle ja toivon, että en hyydy hirveästi loppua kohti. Tälle kertaa se onnistui.
Nyt on puolikaskin siis juostu ja pääsen taas keskittymään pidempiin matkoihin. En usko ihan hetkeen (ehkä ensi vuonna taas Ruissalossa) puolikasta juoksevani ja tuskin jaksan erityisemmin aikaparannusta tällä matkalla alkaa tavoittelemaan.  On tämä edelleen mun mielestä kaikista juoksumatkoista se kaikista epämiellyttävin.


Adidas Adizero F50
The weapon of choice:  Adidas Adizero F50. Nämä on ihan ***vetin hyvät. Erittäin kevyet, rullaavat ja tiukasti jalkaan istuvat kengät, joissa kuitenkin on kohtuullisesti vaimennusta. Ostin nämä sokkona puoleen hintaan alennuskorista ja nämä on olleet mun ns. "nopeat lenkkarit". En ole aiemmin juossut pitkää matkaa näillä ja etukäteen vaimennuksen riittävyys arvelutti.  Jalat pysyivät kuitenkin erittäin hyvässä kunnossa koko matkan, joten toimii.  Täysmatkalle en näillä uskalla lähteä, sillä sinne kaipaan edelleen enemmän vaimennusta ja hiukan väljemmän lestin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti