lauantai 2. tammikuuta 2016

Vuosi 2015 lukuina

Tilinpäätöksen aika.  Vuoden kisat tuli käytyä jo aiemmin läpi, mutta pari kertaa tuli liikuttua kisojen ulkopuolellakin, joten nyt pieni analyysi Garminin tilastoista.

Mulla on useamman vuoden ajan ollut tavoitteena saada 400 harjoitustuntia vuoteen.  Sekä 2013 että 2014 tämä jäi ihan muutaman tunnin päähän, joten selkeä tavoite oli, että nyt tuo raja rikotaan. Päätin aiemmista vuosista poiketen olla murehtimatta kilometrien kerryttämisestä ja sen sijaan laskea nimenomaan harjoitustunteja ja sitä kautta kokonaiskuormaa. Tuo 400 tuntiahan tarkoittaa käytännössä n. 8 tuntia viikossa, joten ei mikään mahdoton rasti.  Sen verran kuitenkin kilometritavoitetta asetin, että juoksussa pitäisi saada vähäintään samanverran kasaan kuin 2014, jolloin juoksin reilut 2200km. Viikkotasolla tuo tarkoittaisi n. 42km/vko, mikä ei kyllä ole kovin paljoa.

Oikeastaan tällaisten tavoitteiden asettaminen on tietty vähän tyhmää, sillä oikeat tavoitteet ovat kisoissa ja niitä varten ensisijaisesti treenataan.  Kisakaudella keskimääräisistä viikkotavoitteista on pakko tinkiä, kun tulee kevennys- ja palautumisviikkoja, joiden aikana ei juurikaan kilometrit ja tunnit kerry. Sitten taas noilla viikoilla kertyneen "tappion" kiinniottaminen treenikaudella on vain ja ainoastaan typerää, sillä treenikaudella pitäisi tietysti olla kohdennetummat tavoitteet kuin vain määrän kerääminen. Noh, mutta ei se vuosi kovin pieleen mennyt, joten eipä tästä tämän enempää.

Kokonaissaldo
Oheisessa taulukossa näkyy koko vuoden saldo. Sinällään lukemat eivät kerro juuri muuta kuin, että aikatavoite täyttyi kirkkaasti.  450 tuntia on aika paljon enempi kuin tavoite, joten sen suhteen homma meni aika hyvin. Lisäksi tuosta näkyy harjoituskertojen määrä, eli 288.  Vedin treenikaudella suurimpana osana viikkoja yhden tuplapäivän, eli kaksi harjoitusta päivässä, joten tuosta voisi veikkailla, että varsinaisia treenipäiviä vuodessa tuli 250-260.  Vaikka harjoituskaudella vedän viikon yhdellä täyslepopäivällä, niin kisa-, loma- ja ylimenokauden ylimääräisistä lepopäivistä kertyy kuitenkin sen verran lopulta lepopäiviä tulee vuoteen melkein 100. Joku voisi olla sitä mieltä, että ihan liikaa, mutta itse olen sitä mieltä, että sopivasti.

Juoksu
Juoksua näyttäisi määrällisesti olleen harjoituksista about puolet ja tunneissa taas vähän yli (n. 55%). Kilometritavoite täyttyi komeasti ja olisihan tuossa voinut sen 30km vielä lenkkeillä, että 2500km olisi mennyt rikki, mutta ei ny viittiny kuitenkaan väkisin alkaa puristamaan.  Polkujuoksun määrä oli aiempiin vuosiin verrattuna merkittävästi suurempi ja tuosta kokonaismäärästä poluilla mentiin suunnilleen 1060km ja 123h. Ajallisesti siis aika tarkalleen puolet poluilla ja toinen puolisko maantie- ja ratajuoksua.

Pyöräily
Pyöräilyn kannalta vuosi oli määrällisesti surkea.  Ajoin vähemmän kuin koskaan aiemmin pyöräilyharrastusvuosinani. Tämä oli toki odotettavissa, sillä pyöräily on ollut ns. oheisliikuntaa ja aktiivista lepoa, mutta todella vaatimattomiksi määrät silti jäivät.  Toisaalta pysyin jotakuinkin 1krt/vko tahdissa ja ajojen ollessa pääosin maastopyöräilyä (maantietä ajoin niin vähän, että ei kehtaa edes kertoa), voi määriin olla ehkä kuitenkin ihan tyytyväinen.

288 harjoituskertaa, joista juoksua ja pyöräilyä yhteensä 189.  99 harjoituskertaa siis jotain muuta. Murtomaahiihtoa kertyi Lapin reissuilla kokonaiset 6 kertaa (Turussa en hiihtänyt kertaakaan) ja loput onkin sitten crossfitia, boulderointia ja kahvakuulaa. Arvioisin, että noin 80 kertaa crossfitia ja loput sitten noita muita.

Hirveästi tuskin tähän tulee muutoksia vuonna 2016. Tuo 450 tuntia ei mikään ihmeellinen harjoitusmäärä ole, mutta senkin tekeminen vaatii perheelliseltä työssäkäyvältä sekä joustamista että epämukavia harjoitusaikoja. Arkeen ja viikonloppuihin pitää mahtua kuitenkin aika paljon muutakin kuin lenkkeilyä ja jumppaa, joten määrää tuskin kovin paljoa pystyn tai edes haluan kasvattaa.  Ja onhan mulla tietysti "tilastoimatonta liikuntaa" aika paljon, kun hoidan vuoden ympäri kaikki työmatkat fillarilla. Tuosta työmatka-ajosta tulee varovaisesti arvioiden 2,5-3h/viikko, eli vuositasolla n. 100 tuntia (ja about 2200km).

Semmoista statistiikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti