maanantai 1. helmikuuta 2016

Kotirataultra 2016

31.1. oli Kotirataultran ensimmäinen juoksupäivä.  Kyseessä on hyvin epämuodollinen "kisa", missä kukin osallistuja juoksee valitsemallaan reitillä 50km (tai puolikkaan, eli 25km, mutta eihän se mikään ultra ole).  Suoritukseen on varattu kaksi kisapäivää, jotka tänä vuonna ovat 31.1. ja 28.2. Oikeastaan ainoa sääntö kisassa on, että kisasuoritus pitää alkaa ja loppua kyseisen kisapäivän aikana. Tulokset lähetetään järjestäjälle, joka koostaa niistä tuloslistan.  Lähinnä siis tarkoituksena on motivoida ihmisiä puskemaan vähän pidempää lenkkiä vaikka talvi painaakin päälle.

Itselläni olisi ollut ohjelmassa joka tapauksessa 4 tunnin lenkki, joten osallistuminen oli sinällään selviö.  Viikolla meinasi pieni flunssa puskea päälle, mutta muutamalla täyslepopäivällä se taittui ja lauantaina kävin mittaamassa vakioreitilleni jämptin 10km lenkin.  Ajatuksena oli vetää 5x10km kierros, missä välitankkaus olisi aina kotona. Ei tarvitsisi kantaa juomia, eikä eväitä mukana. Tällaisessa systeemissä toki riskinä on keskeyttämisen helppous, mutta sitä varten oli mukaan värvätty juoksuseuraa viimeisille kierroksille.

Starttasin klo 9 ja olosuhteet olivat mitä mainioimmat. Lämpötila suunnilleen nollassa, väylät 90% sulat ja kuivat.  Ei muuta kuin tossua toisen eteen. Tavoitteena oli painella koko lenkki tasaisella vauhdilla, väkisin repimättä ja mielellään alle 4,5 tuntiin.  Keskivauhtina siis pitäisi olla about 5:20min/km, tai pari sekuntia hitaampaa.  Ensimmäinen kierros meni melkein huomaamatta ja hiukan liian kovaakin aikaan 52:08.  Olin myös unohtanut ottaa eväsgeelin mukaan, sillä tarkoituksena oli vetää geeli 5km välein.  Eipä se onneksi näin alussa haitannut.  Kotona pari desiä elektrolyyttijuomaa ja geeli naamaan. Nyt muistin ottaa kaksi geeliä mukaan. Toinen siis puolimatkassa ja toinen just ennen kotiovea, että tankkauspisteellä ei tarvinnut kuin juoda.  Tällä systeemillä menikin loppumatka.  Toinenkin kierros meni vaivatta aikaan 54:22.  Kaksi ekaa kierrosta siis hölkkäsin yksin ja kuuntelin äänikirjaa, mutta kolmannelle kierrokselle tuli velipoika mukaan.  Seura teki hyvää, sillä aika kuluu rattoisammin, kun on (juttu-)seuraa.  Puolivälissä kolmatta kierrosta napattiin vielä yksi kaveri mukaan ja jatkettiin kolmistaan matkaa.  Kolmas kierros 53:49.  Vähän alkoi jo jalka painaa ja tämä välihän se kriittisin on. 30km takana ja 20km edessä. Kun neljännen kierroksen jaksaisi puskea, niin sitten ei olisi enää yksi jäljellä ja sehän menisi vaikka väkisin.  Jossain 35km kohdilla oli vähän nihkeämpi vaihe, mutta se meni suht nopeasti ohi ja neljäs kierros meni 53:51.  Viimeiselle lähdettiin hyvällä mielellä ja jalalla.  Maraton täyttyi ajassa 3:46:01 ja oikeastaan vain viimeiset neljä kilometriä olivat jotenkin tuskaisia. Nekin varmaan lähinnä sen takia, että ne olivat viimeiset kilometrit.  Viimeinen kierros aikaan 54:08.  50km siis meni aikaan 4:28:19, eli niukin naukin tavoitteen alle.  Keskivauhdiksi tuosta tuli 5:22min/km.

Kilometrivauhdit pysyivät kokolailla tasaisina koko ajan, sillä ainoat notkahdukset tulivat oikeastaan huoltotauoista ja liikennevaloissa seisoskeluista.  Tuntuma pysyi loppua lukuunottamatta kevyenä, vaikka syke alkoikin puolivälin jälkeen nousta hiukan tarkoittetua korkeammaksi. Syytän tästä kyllä ainakin osittain pohjilla kytenyttä flunssaa.  Hyvä lenkki kyllä.  Reilusti kovempaakin olisi päässyt, jos olisi yhtäänkään ruvennnut puristamaan, mutta ylipitkä lenkkihän tämä oli, eikä kisa.  Mittaamani kierros oli myös suhteellisen tarkasti sen 10km, sillä 50km täyttyi GPS:n mukaan n. 150m ennenkuin tulin viidenneltä kierrokselta kotiin.

Garmin data
Tulokset

Tuloslista täydentyy sitä mukaa, kun osallistujat jaksavat tuloksiaan lähetellä ja lopullinen lista on valmis vasta helmikuun suorituspäivän jälkeen.  Hauska ideahan tämä on ja toi juurikin tarvittavan lisäpotkun pitkikseen, sillä ei tuommoista 50km lenkkiä nyt ihan vähällä tule perusohjelmaa noudatettaessa juostua.  Katotaan ny, pitääkö 28.2. ottaa uusiksi.

Nike Flyknit Lunar1
The Weapon of Choice: Nike Flyknit Lunar1. Vanha sotaratsu palvelee edelleen. Nyt alkaa olla kyllä kilometrit täynnä, joten kevään kisoissa mennään jo uudella parilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti