tiistai 22. syyskuuta 2015

Varustespesiaali - Vaarojen Ultra

Aina toisinaan joku kyselee, että mitä tuommoisilla maasto-/vuoriultrilla pitää ja kannattaa olla mukana. Lähtökohtaisesti varustus riippuu kolmesta asiasta:

1) Olosuhteet
2) Järjestäjän määrittelemät pakolliset varusteet
3) Reitin varrella saatavilla oleva huolto

Olosuhteet vaikuttavat lähinnä kenkä- ja vaatevalintoihin, joten ei niistä sen enempää. Kisajärjestäjillä on kisan luonteesta riippuen pakollisten varusteiden lista, jonka suhteen olla hyvinkin tiukkoja tai sitten ei. Perusperiaatteena kuitenkin on, että järjestäjän määräämät varusteet kannattaa olla mukana. Reitin varrella oleva huolto määrittelee taas hyvinkin paljon, mitä kaikkea kannattaa alusta asti kantaa mukana. Mikäli tarjolla on kattava energiahuolto ja huoltopisteitä on riittävän usein, vähentää se merkittävästi mukana kannettavan energian ja juotavan määrää. Toinen oleellinen asia tässä on ns. dropbag, eli pidemmissä kisoissa on usein mahdollisuus jättää oma varustekassi järjestäjille ja se on saatavilla yleensä kisojen puolivälin paikkeilla. Tämä tarjoaa siis lähes rajattomat mahdollisuudet varusteiden suhteen, sillä dropbagiin voi jättää varavaatteita, lisäenergiaa, vaihtokengät yms.

Omana filosofiani varusteiden suhteen on "fast and light", eli mukana on vain pakollinen ja ehdottoman tarpeellinen. Pyrin siihen, että mitään ylimääräistä ei ole mukana, eikä varmuuden vuoksi mukana kanneta ainuttakaan tavaraa, poislukien ensiaputarvikkeet. Näin ollen oma varustukseni on aina hyvinkin minimalistinen, mutta jollain muulla saattaa olla hyvinkin erilainen lähestymistapa.

Seuraavaksi siis esittelen 1,5 viikon päästä kisattavan 86km mittaisen Vaarojen Ultran varustukseni. Varustus perustus edellä selvitettyihin lähtökohtiin.

1) Lämpötila 0-10 astetta, ehkä sataa, ehkä ei.
2) Pakolliset varusteet: avaruuslakana, puhelin, juomapussi/-pullo, ensiside, lamppu
3) Reitin varrella vain juomahuolto, puolivälissä dropbag ja ruokahuolto

Vaatetus
Buff-putkihuivi päähän. Pysyy kajuutta lämpinä ja hiki pois silmistä.
Nike Combat Pro kompressiopaita. Ei hierrä ja on riittävän lämmin.
Rab bambukäsineet. Sormet on aina jäässä, mutta nämä riittävät pitämään ne lämpiminä.
North Face BTN Long Haul sortsit. Kompressiokalsarit sisällä, hyvät taskut vyötäröllä.
Inov-8 Race Ultra kompressiosäärystimet. Suojaavat ja pitävät jalat lämpiminä.
Salomon Sense Ultra 3 SG. Paras ultrakenkä, riittävä pito märällä ja hyvä juostavuus kovalla.
Jotkut sukat jalkaan ja sortsien taskuihin 6 pussia energiageelejä ja "apteekki", eli suolatabletteja, magnesiumia ja särkylääkettä.
Juoksuliivi
Viime vuonna käytin juoksuliiviä, jossa oli juomapussi ja reilusti kuljetuskapasiteettiä. Tälle vuodelle hankin todella minimalistisen Salomon Sense Set 1-juoksuliivin, johon kuitenkin näyttäisi mahtuvan kaikki tarpeellinen.

Pullotaskuihin 2x500ml elektrolyyttijuomaa pehmytpulloissa. Pehmytpullot eivät hölsky tyhjentyessään ja niistä on helppo juoda.
Sivutaskuun oikealle Salomon Bonatti kuoritakki sateen varalle.
Sivutaskuun vasemmalle avaruuslakana, ensiside+teippi, Petzl Tikka XP otsalamppu
Etutaskuihin 4-6kpl energiapatukoita, suklaata, lakua tjms.
Ylätaskuihin puhelin, kuulokkeet ja elektrolyyttitabletteja juomatäydennystä varten.

Siinäpä se. Vaaroilla juostaan 2x43km kierros ja oletuksena on, että kierrokseen menee aikaa noin 5 tuntia. Noilla energioilla pitäisi siis pärjätä se aika. Juomatäydennystä otetaan reitin varrelta tarpeen mukaan. Otsalamppu on pakollinen vain toisella kierroksella ja silloinkin kaiken mennessä suunnitelman mukaan, maalissa pitäisi olla ennen pimeää, joten tästä johtuen lamppu on aika pieni ja otetaan mukaan välihuollosta. Kuoritakki saattaa olla päällä tai jäädä kokonaan pois. Riippuu täysin kisapäivän kelistä, mutta hyvinpä se näyttäisi tuonne taskuunkin mahtuvan. Jos yllättäen keli onkin semmoinen, että on pakkasta ja lumi maassa, niin sitten menee osa vaatetuksesta ja kengät uusiksi. Lisäksi mukaan tulee tietty rannetietokone matkan, nopeuden ja ajanseurantaan sekä järjestäjiltä tuleva GPS-mokkula kisaseurantaa varten. 

Dropbagiin laitan vaihtopaidan, -sukat, -hanskat ja Buffin. Ehkä myös varakengät varmuuden vuoksi. Lisäksi sinne tulee otsalamppu, valmiiksi täytetyt uudet juomapullot ja toinen samanlainen energiasatsi mukaanotettavaksi.

Näillä pitäisi siis pärjätä. Kaikki energiat (ja osa pillereistä) on tarkoitus vetää matkan varrella, ensiaputarvikkeita ja otsalamppua ei toivottavasti tarvita ja kuoritakki kulkee mukana tai sitten ei. Mitään ylimääräistä ei siis ole mukana ja näillä mennään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti